Mednarodni poletni baletní tabor

DANCS-PIRAN 2024

29. julij 2024 - 10. avgust 2024

PLESNO POLETJE V PIRANU

Mednarodni poletni tabor Dancs-Piran 2024

29. julij 2024 - 10. avgust 2024

YELENA PANKOVA

YELENA PANKOVA

Po rodu iz Sankt Petersburga v Rusiji.

Je ena izmed najeminentnejših balerin 20. stoletja, gostja največjih svetovnih baletnih odrov in priznana baletna mojstrica, pedagoginja in koreografinja.

Na Mednarodnem poletnem baletnem taboru Dancs-Piran bo v Nadaljevalni & profesionalni delavnici klasičnega baleta bo po letih 2018 in 2019 v letu 2024 poučeval tretjič.

V letu 2024 bo poučevala:

v Nadaljevalni & Profesionalni delavnici klasičnega baleta:

   • trening klasičnega baleta
   • koreografsko delavnico klasično-baletnega repertoarja zbor in solo
   • delavnico variacije, pas de deux …

 

v Osnovnem & naprednem tečaju klasičnega baleta:

   • karakterne plese.

Yelena Pankova se je rodila na Kamčatki v Rusiji. Izobraževala se je na Baletni akademiji Vaganova v Sankt Peterburgu, kjer so jo takoj po zaklju- čenem šolanju sprejeli v baletni ansambel znamenitega Mariinskega gledališča. Čeprav zelo mlada, je kmalu postala ena najbolj eminentnih balerin v baletu Kirov, s katerim je gostovala od New Yorka do Sydneya ter po vseh večjih evropskih mestih. Debitirala je kot Kitry v Don Kihotu, takoj za tem pa so sledile nosilne vloge v baletih Giselle, Trnuljčica, La Sylphide, Gusar in Les Sylphides. Glavno vlogo je plesala tudi v prvi ruski izvedbi Balanchinovega baleta Škotska simfonija.

Leta 1990 je skupaj s tedanjim soprogom, plesalcem Kirilom Melnikovim zapustila Sankt Petesburg in plesala v Cincinnatiju, v Firencah in kot “Segnior Principal” z Angleškim nacionalnim baletom v Londonu (English National Ballet), kjer je leta 1992 prejela naslov »Baletna umetnica leta». V sezoni 1992/1993 se je pridružila Bavarskemu državnemu baletu v Münchnu in svojemu že tako obširnemu repertoarju različnih baletnih vlog dodala še mnoge druge, med katerimi so Julija v Romeu in Juliji in Tatjana v Onjeginu Johna Cranka, Dama s kamelijami in Marija v Hrestaču Johna Neumaierja, plesala pa je tudi v Zakouski in Fearful Symmetries Petra Martinsa, Brief Fling Twyle Tharp, Black Cake Hansa van Mannena in Mozartov Klavirski koncert Uwe Scholza. Leta 1998 je poustvarila Nikijo v prvi nemški postavitvi Bajadere v koreograiji Patricea Barta.

Kot gostja se je redno vračala v Kirov (danes Mariinsky teater), kjer je poleg drugih upodabljala svojo znamenito kreacijo Giselle in Carmen Rolanda Petita. Plesala je s HET National baletom iz Amsterdama, Državnim madžarskim baletom iz Budimpešte, z baletom Milanske Scale, Opere v Bordeauxu, Teatra Massimo v Palermu, Carlo Felice v Genovi, Veronske arene in drugimi. Leta 2003 je prejela diplomo Baletne pedagoginje na Baletni akadeniji Vaganova v Sankt Peterburgu.

Vrsto njenih baletnih kreacij med njimi v Gusarju, La Vivandiere, Paquiti in Black Cake lahko danes vidimo na televizijskih posnetkih.

Zadnja leta združuje svojo dejavnost balerine in koreografinje. Postavila je več znanih predstav, kot so Gusar (Le Corsaire) v Državnem akademskem gledališču opere in baleta Tatar Musa Jalil v Kazanu (2005), Labodje jezero v Theatro Municipal v Riu de Janeiru (2007 – nagrajena z nagrado Najboljša brazilska baletna produkcija leta), Trnuljčico v Hrvaškem narodnem gledališču v Splitu (2010), Raymondo v gledališču Vanemuine v Tartuju, Raymondo v Permu, La Sylphide v Ekaterinburgu” in druge. Yelena Pankova je bila profesorica baleta na znani akademiji Borisa Eifmana v Sankt Peterburgu, danes pa je baletna mojstrica v Jekaterinburškem Uralskem baletu, poučuje pa tudi “The art of rehearsal” na konservatoriju SPb.