DANCS LOGO

TIJUANA KRIŽMAN HUDERNIK

Dancs-Piran 2021: Osnovni napredni tečaj klasičnega baleta

Tijuana Križman Hudernik

Prihaja iz Slovenije.

Je priznana slovenska baletna solistka, članica Baleta SNG Maribor.

Na Mednarodnem poletnem baletnem seminarju Dancs-Piran je v Osnovnem naprednem tečaju klasičnega baleta že poučevala v letih 2014, 2015, 2016, 2017 in 2019.

V letu 2021 bo v Osnovnem naprednem tečaju klasičnega baleta poučevala:

  • trening klasičnega baleta 
  • tehniko klasičnega baleta
  • koreografsko delavnico priprav na nastop

Življenjepis:

Kljub temu, da se je razmeroma pozno odločila za poklic baletne plesalke, je šolanje na Srednji baletni šoli v Mariboru v zelo kratkem času končala leta 2002. Nato je po uspešno opravljeni avdiciji leta 2004 z odliko končala še dveletno izpopolnjevanje na Akademiji gledališča La Scala v Milanu.To leto se je vključila v baletni ansambel v Mariboru in nato leta 2008 napredovala v priznano baletno solistko Že med šolanjem je v Mariboru sodelovala v gledališču pri Plesu kadetov in Giselle, v Milanu je nastopila na prireditvi “Gala Nureyev” v teatru Arcimboldi in na gala večeru ob 190-letnici baletne šole Academije.

REPERTOAR GLAVNIH VLOG:

 Princesa Aurora (Trnuljčica)- Dinko Bogdanič,  Sladkorna vila in Klara (Hrestač)- David Nixon  Pas de trois , mali labodki(Labodje jezero)-Viktor Litvinov ,Pepelka (Pepelka)- Viktor Litvinov  ,Gamzati, (Bajadera)- Rafael Avnikiljan ,Giselle (Giselle)- Rafael Avnikijan, Mali Princ (Mali Princ)-Diego de Brea,  Juliet (Radio & Juliet)-Edward Clug, Marie (Vojček)-Staša Zurova, Lisa (navihanka)-Vladimir Derivianko , Cécile de Volanges ( Nevarna Razmerja )- Valentina Turcu/ Leo Mujič, Ingrid in Solveg ( Peer Gynt )- Edward Clug, Gulnare ( Le Corsaire )- Aivars Leimanis, Marina (Grk Zorba) – Lorca Massine, Olga ( Jevgenij Onjegin ) – Valentina Turcu, Brown (Walking Mad ) Johan Inger, Effy ( Silfida ) -Karina Elver Pepelka ( Pepelka ) – Jean Christopher Maillot 

Ter ostalih

Nastopala je še v predstavah v Carmina Burana ( Edward Clug)  Fallin Angels ( Jiri Kylian ), Handman (Edward Clug) Quatro ( Edward Clug ), Prêt-à-porter (Edward Clug), Watching Others (Edward Clug), Evropa danes( Hris Pasovič), Arhitektura tišine (Edward Clug), Gospodarji časa (Iztok Kovač), Posvetitev pomladi (Edward clug) Sladko Sweet, Carmen (Valentina Turcu), Paquita ( Irina Ivanova Olegovna), Don Kihot( Krzysztof Nowogrodzky), Stabat Mater ( Edward Clug) in v operah Lakmé, La traviata, Tosca, Moč usode, Nabucco in Madam Butterfly. 

Gostovanja:  Luksemburg, Italijia, Avstrija, Hrvaška, Srbijia, Bosnija, Singapur, Združene države Amerike, Kanada, Kolumbija, Koreja, Rusijia, Brazilijia, Japonska, Portugalska in Finska.

Nagrade:

Od leta 1998, ko je osvojila prvo nagrado na tekmovanju v Celovcu, je nanizala še številna druga pomembna priznanja,

Leta 2000 je dobila tretjo nagrado v klasičnem baletu in modernem plesu v Freiburgu, isto leto tretjo nagrado v Firencah, leta 2001 prvo nagrado in zlato plaketo na 5.slovenskem baletnem tekmovanju  v Ljubljani, leta 2003 malo plaketo Občine Piran, leta 2005 drugo nagrado in srebrno plaketo na 7. slovenskem tekmovanju v Ljubljani, leta 2006 drugo nagrado v Firencah, leta 2007 prvo nagrado na Dunaju, tretjo nagrado v Rimu ter  zlato plaketo in Grand prix na 8. slovenskem tekmovanju v Mariboru. Isto leto je dobila  nagrado  Lydie Wisiak Društva baletnih umetnikov Slovenije za pomembne dosežke na področju baletne umetnosti v letu 2006, za izjemno uspešne nastope in oblikovanje vloge Aurore v Trnuljčici, leta 2010 pa še Tartinijevo priznanje za izjemne doseške s področja kulture, ki so pomembno oblikovali kulturno življene prebivalcev občine Piran.

Tijuana Križman Hudernik se kot pedagoginja odlikuje z izjemnim čutom za razumevanje mlajših baletnih plesalk in plesalcev, ki jih pri svojem pedagoškem delu obravnava individualno ter sledi njihovim potrebam po dodatnih znanjih.

Naslov:

Dancs-Piran, c/o DBUS

Župančičeva 1, 1000 Ljubljana, Slovenija

Telefon:

+386 (0)40 465 160

Elektronski naslov:

info@dancs-piran.com

Potrebujete dodatne informacije?

POSVETUJTE SE Z NAMI

Copyright © 2021 Dancs-Piran

Vse pravice pridržane