DANCS LOGO

PETAR ĐORČEVSKI

Dancs-Piran 2021: Osnovni napredni tečaj klasičnega baleta in Nadaljevalni & profesionalni tečaj klasičnega baleta

Petar Đorčevski

Prihaja iz Srbije, deluje v Sloveniji.

Je mednarodno uveljavljeni baletni plesalec, priznani baletnih solist ter aktualni umetniški vodja Baleta SNG Opera in balet Ljubljana. 

Na Mednarodnem baletnem poletnem seminarju Dancs-Piran je v Osnovnem naprednem tečaju klasičnega baleta ter v Nadaljevalnem & profesionalnem tečaju (od leta 2021 delavnica) klasičnega baleta poučeval v letih 2019 in 2020. 

V letu 2021 bo pedagog v pripravljenosti za primer višje sile v Osnovnem naprednem tečaju klasičnega baleta ter v Nadaljevalni & profesionalni delavnici klasičnega baleta.

Življenjepis:

Petar Đorčevski se je rodil v Srbiji. Svoje prve baletne korake je naredil v Državni baletni šoli Luja Daviča v razredu Mirjane Nesić. V času šolanja je v Narodnem gledališču v Beogradu plesal v predstavah Don Kihot, Labodje jezero, Romeo in Julija, Trnuljčica, Onjegin … Poleti 2004 se je izpopolnjeval v Baletni šoli princese Grace v Monaku. Jeseni istega leta je začel obiskovati baletno šolo Državne opere na Dunaju in nastopil v produkciji Balanchinovega baleta ter v predstavi Empty Place koreografa Renata Zanelle.

V sezoni 2005/2006 je bil angažiran v Državni in Ljudski operi na Dunaju, kjer je plesal v Alici v čudežni deželi, Coppéliji, Trnuljčici in v Spartaku. Naslednjo sezono je bil angažiran v Slovaškem narodnem gledališču, kjer je plesal v Bajaderi, Le Corsaire, Labodjem jezeru, Hrestaču, Spartaku, Snu kresne noči, Trnuljčici, Silfidi in v Warholu. Leta 2007 je bil finalist na mednarodnem baletnem tekmovanju na Dunaju.

Leta 2006 je postal član SNG Opera in balet Ljubljana, in od leta 2015 je priznani baletni solist.

Nastopil je v glavnih vlogah baletov: Romeo in Julija, Silfida, Giselle, Coppélia na Montmartru, Labodje jezero, Don Kihot, Trnuljčica, Doktor Živago, Tristan in Izolda, Kdo je najmočnejši na svetu, Arhitektura tišine, Mozart vs. Schumann, Tango za Rahmaninova, Picko in Packo, Bajaderi, v baletu Samorog in baletnih večerih Urbanobalet ter Pod zvezdami.

V sezoni 2013/2014 je bil član baletnega ansambla Ballett im Revier v Nemčiji. Plesal je v glavnih vlogah v baletih Labodje jezero, Orfeus in Tri sestre.

Za vlogo Tybalta v baletu Romeo in Julija Sergeja Prokofjeva ter za solistično vlogo v baletnem večeru Mozart vs. Schumann je prejel stanovsko nagrado Lidije Wisiak leta 2016, leta 2018 pa nagrado Lydie Wisiakove za logo Komarovskega v baletu Doktor Živago.

Gostuje v Italiji, ZDA, Češki, Nemčiji in drugod.

V sezoni 2018/2019 je postal umetniški vodka Baleta SNG Opera in balet Ljubljana.

Naslov:

Dancs-Piran, c/o DBUS

Župančičeva 1, 1000 Ljubljana, Slovenija

Telefon:

+386 (0)40 465 160

Elektronski naslov:

info@dancs-piran.com

Potrebujete dodatne informacije?

POSVETUJTE SE Z NAMI

Copyright © 2021 Dancs-Piran

Vse pravice pridržane