DANCS LOGO

ANA PANDUR

Dancs-Piran 2021: Osnovni napredni tečaj klasičnega baleta in Nadaljevalna & profesionalna delavnica klasičnega baleta

Ana Pandur

Prihaja iz Slovenije.

Je priznana slovenska plesalka, koreografinja in pedagoginja s področja sodobnega plesa in flamenka.

Na Mednarodnem baletnem poletnem seminarju Dancs-Piran je poučevala že v letih 2017 in 2018.

V letu 2021 bo poučevala Koreografsko delavnico sodobnih plesnih tehnik v Osnovnem naprednem tečaju klasičnega baleta in v Nadaljevalni & profesionalni delavnici klasičnega baleta.

Življenjepis:

Ana Pandur, avtorica, plesalka, hispanistka in filozofinja, se je preučevanju flamenka in njegovi aplikaciji v sodobne uprizoritvene prakse posvetila že v okviru študija na Filozofski fakulteti v Ljubljani in tudi kasneje. Po zaključenem izobraževanju klasičnega baleta je med letoma 2002 in 2004 študirala flamenko ples in teorijo na akademiji Amor de Dios v Madridu pri Merche Esmeraldi in drugih. Po vrnitvi v Slovenijo je ustanovila PKD Flamenko, ki je osrednja organizacija za razvoj, promocijo in izobraževanje flamenka. 

Kot plesalka, koreografinja in plesna pedagoginja povezuje flamenko s sodobnimi uprizoritvenimi praksami in išče nove avtorske pristope, v katerih povezuje flamenko s sodobnim plesom, gledališčem in glasbo. Je avtorica številnih plesnih predstav, s poudarkom na  interdisciplinarnem pristopu k flamenku. Izpostaviti velja predstave Anatomija srečanja; Sylvia, Carmen, Maria, ki je bila premierno uprizorjena novembra 2013 v gledališču Glej, Cabello 22,11  (v sodelovanju z Rosano Hribar in Robertom Jukičem) marca 2014 v Cankarjevem domu, Sinkopa maja 2016 v Plesnem teatru Ljubljana. 

S predstavo Firebird, ki je bila premierno izvedena feburarja 2018 na mednarodnem festivalu BiFlamenko v Cankarjevem domu, se je uvrstila kot prva in edina domača avtorica in izvajalka, ob boku največjim imenom sodobnosti flamenko žanra.

Poleti 2018 je ustvarila nov glasbeno plesni projekt z naslovom Interconnected, h kateremu je povabila izjemne slovenske glasbenike. Januarja 2019 je bil na Festivalu Bobri premierno uprizorjen plesno glasbeni projekt za otroke z naslovom Nogabuta

Leta 2020 je premierno predstavila nadaljevanje projekta Firebird, plesno glasbeni projekt Črni zvoki v sodelovanju z Damirjem Avdićem in nadaljevala sodelovanje s flamenko kitaristom Vitom Marenčetom v projektu Flamenko za dva.

V zadnejm času tesno sodeluje z režiserko  Yulio Roschina in ustvarja odrski gib v koreodramah  Hiša Bernarde Alba (Sng NG, Sng Mb in Gledališče Koper, 2020), Čarovnik iz Oza (LGL, 2021), Kdo je videl Coco? (SSG Trst, Škuc, 2021).

Sodeluje tako s tujimi kot s slovenskimi glasbeniki kot tudi s plesalci, koreografi, režiserji in gledališkimi hišami kot plesalka, koreografinja in performerka. Na Akademiji za ples v Univeze Alma Mater Europaea predava kot nosilka predmeta Medkulturne plesne prakse. 

Spletne strani: Ana Pandur    &    Flamenko

Ana Pandur je za delavnice na Dancs-Piran zapisala naslednje misli:

Growing/Grooving into

Klas Growing/Grooving into raziskuje povezavo med motivacijo za gib – kaj me giblje – in formo, ki to motivacijo pripelje navzven, v in skozi telo. Telo samo ustvarja ritem in nenehno gibanje z dihanjem, srčnim utripom, z delovanjem samim. Ritem telesa jemljemo kot izhodišče za vstop v plesni prostor in čas.

Zavedanje telesa in njegovega gibanja, precizno usklajevanje in nadgradnja obstoječega znanja in izraza so ključni dejavniki plesnega ustvarjanja. Plesalec svoje tehnično znanje spreminja v orodja, po katerih posega, da usmerja telo in njegovo gibanje v izraz, ki ga želi doseči. Ples pa je hkrati  primarna človeška dejavnost, izvorni izraz svobode, ki jo artikuliramo (tudi) skozi tehnično znanje.

Skozi elemente improvizacije, flamenka, sodobnega plesa in baleta se bodo udeleženci učili plesnih miniatur, ki jih bomo nato povezali v celoto.

Naslov:

Dancs-Piran, c/o DBUS

Župančičeva 1, 1000 Ljubljana, Slovenija

Telefon:

+386 (0)40 465 160

Elektronski naslov:

info@dancs-piran.com

Potrebujete dodatne informacije?

POSVETUJTE SE Z NAMI

Copyright © 2021 Dancs-Piran

Vse pravice pridržane